Субота, 18.05.2024, 11:39Вітаю Вас Гість | RSS

Державний навчальний заклад "Молочанський професійний аграрний ліцей"

Меню сайту
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 211
Статистика
Головна » 2015 » Квітень » 27 » Звіт директора ДНЗ «Молочанський ПАЛ» за 2010 – 2015н.р.
08:38
Звіт директора ДНЗ «Молочанський ПАЛ» за 2010 – 2015н.р.

В Державному навчальному закладі "Молочанський професійний аграрний ліцей" 22 квітня 2015 року відбулися загальні збори колективу  закладу з порядком денним "Звіт директора ліцею за контрактний період з 2010 по 2015 н.р."  

На зборах були присутні: 

заступник директора Департаменту - начальник управління професійно- технічної, вищої освіти та кадрової роботи Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Базь Олександр Станіславович;

заступник голови Токмацької районної ради Журбенко Анатолій Володимирович;

Молочанський міський голова Вольвач Володимир Олександрович.

Звіт директора ліцею Пащини Віктора Анатолійовича надається:

  Навчально-виробнича робота

 

Наш ліцей є одним із сільськогосподарських професійно-технічних навчальних закладів області. Тому наше завдання – це підготовка робітничих кадрів для сільського господарства.

Професії, за якими ми ведемо підготовку учнів, це: слюсар з ремонту с/г машин та устаткування; трактористи; водії автотранспортних засобів; електромонтери; слюсарі з ремонту автомобілів; кухарі; продавці.

Всі вони є невід’ємною складовою роботи підприємств сільськогосподарського напрямку.

У 2014 році, проаналізувавши потреби ринку праці, ми проліцензували ще одну професію – це агент з постачання.

Таким чином, наш навчальний заклад може майже у повному обсязі забезпечувати с/г підприємства та фермерські господарства робітничими кадрами.

Контингент учнів нашого навчального закладу за останні роки становить: 2011р. – 334чол.,  2012р. – 329чол.,  2013р. – 310чол.,

    2014р. – 284чол., 2015р. – 256чол.

          Кожен рік в ліцеї проходять навчання крім держзамовлення близько 50 громадян. Від центру зайнятості група кухарів або продавців, і госпрозрахункові групи водіїв і трактористів категорії Д1 (екскаватор). За п’ять років поза держзамовленням підготовлено 231 працівник.

Ми працюємо з підприємствами нашого та прилеглих районів з метою залучання роботодавців до участі у навчально-виховному процесі, організації робочих місць для проходження практики учнями, їх працевлаштуванню, а також організації стажування майстрів виробничого навчання.

Звісно ж, негативне явище – це зниження контингенту учнів у ліцеї, але це пов’язано з демографічним станом у країні. За останні роки, як у нашому районі, так і в цілому по країні, різко скорочено виробництво, що потягло за собою скорочення робочих місць та можливості нашим учням проходити якісну підготовку на виробництві.

Тому і показники працевлаштування випускників нашого ліцею дещо нижчі у 2014р., ніж у 2011р.

Наша задача у цій ситуації – це якісна підготовка випускників. Перш за все, звісно, вона полягає  на педпрацівників і залежить від якості їх підготовки.

Тому задача керівництва –  згуртувати професійний, дієздатний колектив, який зможе виконувати поставлені задачі та досягати більших успіхів у роботі.

За останні п’ять років кількісний склад педпрацівників майже не змінився, але якісний значно поліпшився за останні три роки. Так у 2011р. з 38 педпрацівників у нас були тільки викладачі I категорії – 6 чоловік, інші мали нижчі розряди, один майстер в/н мав II категорію майстра в/н.

На протязі 2012-2014 навчальних років всі наші педпрацівники пройшли стажування, підвищення кваліфікації, навчання(згідно фахових вимог) і  на  сьогодні  ми  маємо  з 16 викладачів 5 чоловік  –  спеціалістів

 I категорії,  6 – вищої категорії, один має звання – старший викладач, а ось педпрацівників з кваліфікацією «спеціаліст »у нас взагалі немає.

Це дійсно дало результати – так на протязі 2012-2014 навчальних років учні нашого ліцею у конкурсах професійної майстерності займали призові місця та показували добрі вміння та навички.

За останні два роки ми змінили підхід та принципи організації методичної роботи – що також дає змогу викладачам та майстрам в/н більше використовувати інноваційних та системних засобів навчання. За останні роки для навчального процесу ми придбали і залучили до роботи нові плакати, стенди, літературу. Було придбано 2 мультимедійні проектори, 9 комп’ютерів. Проводимо підключення класів до мережі «Internet».

Багато ще заплановано, але є впевненість, що з сьогоднішнім педколективом  ми зможемо вивести наш навчальний заклад на більш високий  рівень навчально-виробничої роботи.

 

Виховна робота

 

         Виховний процес в Державному навчальному закладі «Молочанський професійний аграрний ліцей» здійснюється відповідно до нормативних документів:Конституції України;  державної національної  програми «Освіта» (Україна ХХІ століття);  національної доктрини розвитку освіти України у ХХІ столітті; закону України «Про освіту»; закону України «Про профтехосвіту»; закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»; концепції національного виховання та інших законодавчих та нормативно-правових актів, що регулюють діяльність професійно-технічної освіти.

        Основні напрями виховної роботи -  духовно-моральне виховання; технічно-трудове виховання; правова виховна робота; спортивно-масова робота; санітарно-гігієнічне виховання; робота з батьками; художньо-естетичне, естетичне виховання.

        Виховна робота з учнями проводиться як в урочний так і в позаурочний час. В першу чергу – це тематичні  виховні години та лінійки, присвячені урочистим чи пам’ятним датам.  В позаурочний час – це робота, яка проводиться з учнями в гуртожитку , гуртках «Комп’ютерної графіки», «Юного механізатора», гуртку художньої самодіяльності, спортивних секціях по баскетболу та волейболу.  Учні із задоволенням відвідують спортивні гуртки та приймають участь у спортивних змаганнях.

        Великий обсяг виховної роботи направлено на дітей пільгових категорій, хоча кількість таких дітей з кожним роком зменшується.

        На сьогоднішній день  в ліцеї навчається 22 дітей пільгових категорій, із них: 7 дітей-сиріт та 15 дітей, позбавлених батьківського піклування. На І курсі – 0 дітей, на ІІ курсі -4 дітей, на ІІІ курсі – 18 дітей.

        Під опікою знаходяться 2 дітей, на повному державному утриманні 20 дітей, із них неповнолітніх -3 дітей, повнолітніх - 19 дітей.

Всі учні пільгових категорій отримують щомісячну стипендію в розмірі 850 грн. та забезпечуються триразовим харчуванням, вартість якого складає: для дітей, які перебувають на повному державному утриманні -45 грн. на день, для дітей, які перебувають під опікою - 17 грн. на день.

Кожному із 22 учнів пільгових категорій виплачена щорічна матеріальна допомога в розмірі 136 грн. та 680 грн. для придбання одягу. Учні, яким виповнилося 18 років, для придбання навчальної літератури щорічно отримують по 825 грн.

Випускникам виплачується по 680 грн. для придбання одягу та по 7306 грн. матеріальної допомоги при умові працевлаштування. В червні місяці випускається 15 дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тобто на слідуючий навчальний рік залишається тільки 7 дітей пільгових категорій.(спостерігається тенденція зменшення кількості  цих дітей).

         Значно  покращено виховну роботу з прийняттям на роботу три роки тому практичного психолога.

         Основною метою психологічної служби у роботі з дітьми  було створення умов для повноцінного фізичного, інтелектуального, духовного,  морального розвитку та підготовка  дітей до самостійного життя в сучасному соціумі.

         Для цього практичним психологом було застосовано такі види діяльності:

здійснення психологічної діагностики, спрямованої на виявлення існуючих проблем учнів; формування цінностей здорового способу життя, етичних цінностей та толерантного ставлення до оточуючих; сприяння повноцінному індивідуальному та особистісному розвитку; здійснення соціально – психологічної корекції; надання допомоги учням в подоланні особистісних, міжособистісних конфліктів; створення сприятливого мікроклімату в учнівських колективах; здійснення профілактичної роботи щодо порушень у поведінці.

          На основі соціометричного дослідження були  проведені корекційні заняття, з метою підвищення рівня згуртованості груп.

          За потребою дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  проводилась діагностика на виявлення індивідуальних особливостей учнів (рис характеру, типу темпераменту, здібностей та ін.) рівня толерантності, вивчення професійних намірів. Результати діагностичних досліджень були доведені до відома опрошених.

          Дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, безпосередньо, надавалась необхідна консультативна психолого- педагогічна допомога. В основному учні звертались з питань конструктивного подолання агресії, самовдосконалення (пізнання себе, власних здібностей, можливостей, бажання краще вчитися, розвиток пізнавальної сфери), а також з особисто-інтимних питань та проблем взаєморозуміння з викладачами, майстрами виробничого навчання та учнями або друзями.

         Великих зусиль потребує організація виховної роботи окремо у гуртожитку, з якою відповідально справляється вихователь, постійно займаючись з дітьми кожного робочого дня по чотири години після навчального процесу.

 

Фінансово - господарська робота

 

        Основним джерелом додаткових коштів для ліцею є земельна ділянка учбового господарства, яка становить 125 га. Надходження коштів від учбового господарства складає близько 70 % від загального доходу ліцею, який за п’ять років дорівнює 1736051 грн., а у середньому за рік 347 тис. грн. Найменший дохід був у 2010р. і складав 297 тис. грн.,  а найбільший у 2011р -  443 тис. грн.

За рахунок цих коштів виконується в основному тільки утримання матеріально- технічної бази ліцею.

        Основні витрати у середньому за 5 років по ліцею складають:

  • придбання бензину та диз. палива щорічно витрачається близько 100 тис. грн., зап. частини 30-40 тис.грн.
  • витрати на учбове господарство (придбання насіння, гербіцидів, селітри) 18-20 тис. грн.
  • придбання матеріалів для господарських цілей (електротовари, миючі засоби) 20-30 тис. грн.
  • придбання матеріалів для поточного ремонту корпусів (фарба, шпаклівка, цемент і т.д.) 13-15 тис. грн.
  • підвіз учнів 21 тис. грн. з 2013 року оплата проводиться у одному напрямку.

           Щорічно збільшуються витрати на покращення умов проживання в гуртожитку. Витрати на гуртожиток  склали у 2013р. – 10998 грн. Окрім придбано пральну машину та сушилку для білизни – благодійна допомога менонітського центру;

       У 2014р. – 20800 грн. із них придбано: керамограніт – 4882 грн., батареї опалення – 12428 грн., вікна – 3500 грн., а у цьому році вже   за чотири місяці витрачено – 23,3 тис. грн.

       Плоскі  дахи основних споруд вимагають майже кожного року витрачати кошти на   їх   ремонт.  В  2013  році   проводився   ремонт  даху  навчального  корпусу  №1,  в 2014р -  навчального корпусу № 2, а в цьому році потрібно буде робити ремонт даху соціально – побутової споруди.

       За рахунок коштів зароблених колективом ліцею проводиться підвіз учнів з м. Токмак до ліцею, що за п’ять останніх років становить загальну суму 107714 грн.

       Відповідно до програми енергозбереження слід зауважити, що ефективно зарекомендувала себе за роки електрична система опалення навчальних і обслуговуючих приміщень, яка є найбільш простою в обслуговуванні і управлінні, водночас з високим коефіцієнтом корисної дії. Це дозволило, в зрівнянні з іншими закладами, витрачати менше коштів на опалення.

       Покращення матеріально- технічної бази окремо навчального процесу потребує збільшення зароблених коштів, а це в першу чергу може гарантувати збільшення земельної ділянки навчального господарства хоча б  до 200 га.

        Головним   завданням   для   всього   колективу   на сьогодні є покращення ефективності навчально- виховного процесу, зменшення витрат на підготовку одного випускника, а це в першу чергу збільшення контингенту учнів 

Переглядів: 757 | Додав: molpal | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites